Wszystkie przetwory warzywno-owocowe, sałatki, surówki oraz wypieki: ciasta drożdżowe, rogaliki, pierogi, naleśniki wytwarzane są w naszej kuchni. Dzięki temu nasze posiłki są zdrowsze, smaczniejsze i zjadane z apetytem przez dzieci.

Dużą wagę przywiązujemy do zdrowia, wyżywienia, wychowania ekologicznego. Oto nasze atuty:

  • Woda do picia jest stale dostępna.
  • Soki serwowane dzieciom zawierają znikomą ilość cukru. Kompot i herbata są minimalnie dosłodzone.
  • Natka pietruszki i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
  • Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają minimalną ilość cukru.

Wyżywienie

8:45 - 9:15 Pierwsze śniadanie

Pieczywo mieszane: razowe, pszenne, żytnie, pełnoziarniste, płatki na mleku, zupy mleczne, kawa z mlekiem, kakao, herbaty, napoje owocowe, pasty z białego sera, pasty rybne, pasty z jaja, pasty z ciecierzycy, z masłem, szynką z piersi indyka, serami żółtymi, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, rzodkiewką itp.

10:15 Drugie śniadanie

Półmisek owoców, warzyw: marchewka, kalarepa, soki owocowe, soki warzywno-owocowe woda.

11:30 - 12:00 Pierwsze danie

Zupy: jarzynowa, koperkowa, rosół z makaronem, pomidorowa, szczawiowa, kapuśniak, krupnik, biały barszcz, czerwony barszcz, zupa grochowa, fasolowa, ogórkowa, zupy kremy: z dyni, z ciecierzycy, z pomidorów.

13:30 Drugie danie

Sztuka mięsa w sosie własnym, kotlety mielone z mięsa i soczewicy, gołąbki, uda z kurczaka, potrawki z udźca z indyka, klopsiki mielone z kaszą jaglaną, kotlety rybne, gulasz z kasza gryczaną, makarony penne z indykiem, z warzywami. Do drugich dań serwowane są: ziemniaki, kasza gryczana, jaglana, ryż, kasza jęczmienna, makarony. Surówki: bukiety warzyw, buraczki oprószane, marchewka, ogórki, kiszone ogórki, sałaty, mizeria z jogurtem, surówka z marchewki, marchewka gotowana, brokuły, surówki z buraczków. Do picia: kompoty wieloowocowe, woda, soki.

15:30 Podwieczorek

Wypieki własne: ciasto drożdżowe, rogale: maślane, ciastka owsiane, muffinki marchewkowe; kanapki, kisiele, pieczywo mieszane z wędliną, płatki ryżowe, owoce, jogurty, kasza manna